Heb je iets met muziek en wil je dat graag delen met de wereld? Ga je voor een killer selectie of eerder voor de perfecte mix? Wil je graag uitpakken met scratch- en routineskills? Het kan allemaal, maar hoe begin je aan een dj-carrière en hoe bouw je die uit?

Het juiste materiaal

Cruciaal is de keuze van je materiaal. Als beginnende dj kan het aanbod nogal verwarrend zijn. Er is enorm veel apparatuur en de fabrikanten slingeren voortdurend reclame naar je hoofd. Algemeen moet je wel beseffen dat hoewel je zelf beslist hoeveel je wil uitgeven aan je gear, het toch loont om meteen te investeren in degelijk materiaal, dat betrouwbaar is en lang mee gaat.

Mix & match

Alles in je toekomstige dj-carrière staat of valt bij je mix-skills. Een van de belangrijkste vaardigheden die je moet aanleren als dj is het ‘beatmatchen’. Dat wil zeggen dat je je nummers vlot in elkaar kan laten overgaan. Je moet de tempo’s van twee tracks manueel kunnen synchroniseren en je moet ze ook nog eens in de maat laten lopen. Het is een skill die je kan trainen door veel te mixen.

Je begint best met twee gelijkaardige platen. Twee technotracks met eenzelfde tempo zullen makkelijker samen mixen dan twee nummers met een tempo en een toonaard die volledig verschillen. Selecteer dus goed je platen en zoek leuke combinaties.

Eens je het beatmixen onder de knie hebt, kan je verder gaan. Je kan scratchtechnieken leren, meer dan twee platen tegelijkertijd mixen, routines leren enz. Wees creatief, the sky is the limit! Online vind je eindeloos veel tutorials en zelfs dj-scholen zijn geen uitzondering meer…

Als dj is het belangrijk dat je jezelf een eigen identiteit aanmeet. Dat kan op verschillende manieren en via diverse wegen. Een opsomming van de belangrijkste.

  • Killer selectie / dj-set: de selectie die je maakt voor je sets is onmiskenbaar het allerbelangrijkste voor je hele dj-carrière. Zorg voor variatie, verrassing en dynamiek. Hoe je dat verder creatief invult, hangt volledig af van jou!

 

Je eigen tracks: als dj alleen is het tegenwoordig moeilijk om echt het verschil te maken. Veel grote namen zijn in wezen producers en/of muzikanten. Ze worden geboekt omdat ze zelf platen maken, die ze overal komen draaien. De lijst is eindeloos: Cassius, David Guetta, A-Trak, Swedish House Mafia, enz.geven een meerwaarde aan je set en bezorgen je een duidelijke identiteit als artiest/dj.

 

  • Je eigen events / residentie:veel beginnende dj’s komen moeilijk aan de bak, simpelweg omdat ze een netwerk missen. Daarom is het goed om zelf kleine evenementjes te organiseren. Op die manier werk je aan je eigen reputatie, bouw je een fanbase op, ontmoet je andere dj’s binnen jouw genre en leer je de kneepjes van het vak.
    Eens je een publiek hebt opgebouwd, kan je steeds grotere evenementen organiseren. Zorg er wel voor dat je altijd realistische keuzes maakt, zodat je niet met een financiële kater achterblijft. Veel organisatoren zijn er in geslaagd om zo hun eigen dj-carrière uit te bouwen. Naast eigen events kan het ook helpen om een residentie kan veroveren in een lokale club. Op die manier heb je een wekelijkse/maandelijkse afspraak met een vast publiek en bouw je een fanbase uit. Net als op je eigen evenementen leer je op die manier heel wat mensen kennen en krijg je ‘feeling’ met je publiek.Ik zou zeggen GO GO GO!

 

Deze info werd gehaald bij Poppunt vzw