Als je als dj gaat draaien met gekopieerde cd’s of niet-originele (legale) mp3’s moet je hiervoor een aparte licentie hebben. Je mag namelijk een cd of mp3 kopiëren voor jezelf (bv. als backup), maar die kopieën mag je niet aan een publiek laten horen. In het verleden werd deze licentie uitgereikt door SABAM en SIMIM samen, maar begin 2013 heeft SABAM besloten om haar aandeel in de licentie voorlopig niet meer te innen. Hierdoor werd de dj-licentie 28% goedkoper. SABAM staat nog wel in voor de administratie en de aanvragen, maar de inkomsten zullen enkel verdeeld worden onder de leden van SIMIM.

De dj-licentie kost per jaar nog 216,51 euro. Voor het eerste jaar betaal je pas vanaf de maand van de aanvraag. Voor alle volgende jaren zal er automatisch een factuur voor een jaar opgestuurd worden. Let op: als je met z’n tweeën draait, moet je allebei een licentie hebben! Aanvragen kan op : http://www.sabam.be/nl/sabam/dj-licentie-1

Je hebt geen dj-licentie nodig als je draait met originele dragers (cd, vinyl, mp3). Als je gebruik maakt van mp3’s moet je wel kunnen aantonen dat het om originele en legale versies gaat. Daarvoor moet tijdens je dj-activiteiten altijd je aankoopbewijzen, historieken van een downloadstore of andere bewijsstukken kunnen voorleggen. Als je draait met gekopieerde cd’s is het niet langer nodig om je originele dragers ook mee te nemen.

Voor promo’s geldt dezelfde regeling: je mag draaien met originele promo’s, maar je moet kunnen bewijzen dat je deze promo’s van de platenmaatschappijen of artiesten zelf hebt ontvangen, bijvoorbeeld aan de hand van brieven, mails, etc.

Deze info werd gehaald bij Poppunt vzw